Wat is Retrofitten

Retrofitten is een optie om een R22 koel- of vriesinstallatie te behouden na 01-01-2015. Bij het retrofitten word het koudemiddel R22 vervangen voor een HFK koudemiddel als alternatief. Het retrofitten gebeurt meestal bij de grotere en ingewikkelde Airconditioning-, DX-, koel en vries- en Chiller systemen omdat deze systemen en enorme investering hebben gekost waardoor het vervangen van het gehele systeem niet te verkopen is louter omdat het koudemiddel verboden word.

Een groot nadeel van het toepassen van een 'traditionele' retrofit met de oudere HFK's bij een koel- of vriesinstallatie zijn de wijzigingen die een installatie moet ondergaan om met het alternatieve koudemiddel te kunnen werken. Doordat deze, soms ingrijpende veranderingen een hoop tijd en geld kosten, kan de rekening snel oplopen.

Goedkoper retrofitten
Sinds kort zijn er koudemiddelen ontwikkeld waarbij er geen ingrijpende verandering aan de bestaande installatie hoeven te worden doorgevoerd. Deze koudemiddelen, die onder andere door DuPont en Arkema geproduceerd worden, zijn hierdoor het beste alternatief omdat de installatie niet langdurig uit hoeft te staan en de kosten niet onnodig oplopen.

 

 

 

  - ISCEON: zijn koudemiddelen die speciaal ontwikkeld zijn om een
    R22 installatie te retrofitten. Enkele ISCEON koudemiddelen zijn
    R-422d, R-417A en R-437A.
  - HFK: koudemiddelen zijn synthetische stoffen die bestaan uit onder
    andere Fluorkoolwaterstoffen. Het is een veel gebruikte alternatief
    voor het koudemiddel R22. Een bekende HFK is R-410A.